Wat is dat dan, ouderbegeleiding?

We horen het ouders haast denken, komen jullie het hier een weekje overnemen?
Dat dus niet. Wat doen we dan wel?
Hoe we ouders duidelijk kunnen maken wat wij doen en wat ons onderscheidt is natuurlijk door met ons in gesprek te gaan en de tijd te nemen om alle vragen te stellen die er zijn over wat ouderbegeleiding is door Zorg Andersom.
Als we dan terugblikken op die gesprekken is het wel samen te vatten in een paar zinnen. En daarmee is er van de begrijpelijke drempel die er is om hulp te vragen een hobbeltje genomen naar nieuwsgierigheid. We luisteren naar de zorgen, vewachtingen en helpen fabels wereld uit over de perfecte ouder en het ideale gezin.
Dan komen er vragen over of er wachtlijsten zijn en hoe hoe lang het duurt dat we kunnen beginnen. Die antwoorden zijn overigens nee, er zijn geen wachtlijsten en nee, die tweede vraag kunnen wij geen antwoord op geven, omdat de gemeente de toegang tot onze zorg moet goedkeuren en hiervoor een beschikking moet afgeven.
Maar terug naar dat woord ouderbegeleiding. Wij zeggen dat
- Wij hulp bieden bij het ouderschap en de opvoeding van een kind met autisme en/of ADHD én
- Wij leren ouders het ‘andere’ gedrag te begrijpen van hun kind en hoe zij daar anders mee om kunnen gaan.
- Tegelijk leren wij ouders hun eigen gedrag te begrijpen en hoe dit van invloed is op het omgaan met het gedrag van hun kind.
Dat is nogal wat tegelijk, en daar zit hem nou juist onze kracht. Vanuit het perspectief, het standpunt van de ouder kijken wij wat een ouder doet in de opvoeding van het kind én kijken wij wat het gedrag van het kind doet met de ouder. Daar ligt de sleutel, de kans op verandering in de gezinssituatie, waarin de balans tussen zorgen voor je kind en jezelf als ouder verbeterd kan worden.
Daarbij kunnen wij maatwerk bieden in het geven van psycho-educatie over wat autisme en/of AD(H)D is. Wij doen dit door de theorie te koppelen aan de praktijk, omdat geen kind hetzelfde is. Het is een combinatie die werkt.
Het plaatje is van hoe dan naar samen, wij kijken er naar uit om je te ontmoeten!
Ouders over Zorg Andersom
Ouderbegeleiding van heeft ons absoluut geholpen de complexe situatie rond onze dochter zowel beter te begrijpen als er beter mee om te kunnen gaan. Het heeft ons geholpen zaken m.b.t. onze dochter op een rijtje te zetten, structuur aan te brengen en ons door het doolhof van de diverse instanties te loodsen.
De training heeft ons een schat aan informatie opgeleverd, die ons nog steeds helpt om onze zoon zijn gedrag en gedachten beter te begrijpen. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander zorgen. Kortom, wij zijn dankbaar dat wij de ouderbegeleiding van Zorg Andersom mogen krijgen.
Zorg Andersom heeft mij geholpen om stappen te zetten die onmogelijk groot leken. Ze zijn naast me gaan staan. Ik voel mij werkelijk gehoord en begrepen. Dankzij hen ben ik van een afstandje naar mijzelf gaan kijken en mijn rol in het gezin. Ik heb stappen durven zetten buiten mijn comfort-zone en ben keuzes gaan maken, grenzen gaan stellen.
Door de oudercursus en de intensieve begeleiding, de antwoorden op mijn vragen het luisterende oor en de vele handvatten waar ik mee verder kan, ben ik nu weer een zelfverzekerde positief ingestelde vrouw en moeder die zelfs weer aan het werk is. Ik heb heel veel geleerd over autisme maar ook over mezelf en hoe ermee om te gaan in mijn gezin.
Wat fijn dat Zorg Andersom bestaat. Ik raad iedereen aan die in hun naaste omgeving te maken hebben met zorgintensieve kinderen ‘in zee te gaan’ met Zorg Andersom. Dit zorgt er namelijk voor dat je beter in staat bent, om deze zware taak op je te kunnen nemen en te kunnen volhouden.