Andersom


Ze lacht en laat mij trots haar schilderij zien. Al een tijdje loop ik mee met haar in de ouderbegeleiding en haar zien lachen is wat er nou niet van meet af aan in zat bij onze afspraken. Ik glimlach en dan schiet ik ook in de lach. Ze laat mij de onliner van Loesje zien die ze heeft ingelijst. 'Dit ben ik' zegt ze stralend.

"Leven is het meervoud van lef" hangt aan de muur in haar huiskamer.

Wanneer ik de uren zou optellen waarin ik in de eerste maanden naar haar geluisterd heb, zou ik met gemak haar verhaal kunnen binden in een boeiend boek. Haar verhaal over haar zoon die autisme heeft. Haar inzet en energie, die haar door de hoeveelheid zorg twentyfourseven in de 'aan' stand laat staan. De buitenwereld, school, familie en ja zelfs haar man, niemand snapte hem behalve zij. Dat haar zoon nog niet kan omgaan met een uitgesteld antwoord en als het anders gaat dan gepland. Zijn kwetsbaarheid maakte dat ze vond dat ze overal bovenop moest zitten.

En in deze laatste zin in de verleden tijd wordt haar Loesje geboren. Daar begint haar veranderproces. Een psycholoog vertelde mij eens dat mensen alleen kans van slagen hebben om te veranderen als ze voldoen aan het rijtje:

  • De lijdensdruk moet groot genoeg zijn en
  • Er moet voldoende kennis zijn van de problematiek en
  • De innerlijke motivatie moet groot zijn.

Wat een moeten dacht ik toen ik dit hoorde. En wat klopt het weet ik nu. Kijkend naar haar Loesje is daar bij de koffie mijn vraag. Hoe dan? Hoe dan van lijden onder de zwaarte van het zorgen voor je zoon naar leiderschap over je eigen leven?

Met haar hoofd opgeheven en rechte schouders keek ze mij een beetje uitdagend aan. 'Nou dat weer mijn leven gaan leven heb ik zelf gedaan!' Ik knik en onze ogen ontmoeten elkaar. 'Door de ouderbegeleiding werd er eindelijk voor mij gezorgd. Dat andersom hè, dat ik dat nodig mocht vinden en dat daardoor ik kon leren anders met zorgen om te gaan. Natuurlijk heeft hij begeleiding nodig, maar ik had nodig dat ik ook gehoord en gezien werd. En dat niet alleen, want doordat jullie zorgen andersom kan ik nu beter voor mezelf zorgen en daardoor beter voor mijn zoon. Ik zou dat meer ouders ook gunnen'. Even is er een brok en een slik bij mij. Zij heeft het zelf gedaan en wij lopen een stukje mee in de ouderbegeleiding. Dan een weten dat ze gelijk heeft. Dát gaan we doen!

Bedankt mooi mens, door jou wordt de naam Zorg Andersom geboren.

 Ouders over Zorg Andersom